Okrogla miza Medicinska informatika v službi pacienta na skupščini SDMI

V četrtek 14.6. ob 16h smo organizirali okroglo mizo “Medicinska informatika v službi pacienta”, ki je potekala v okviru skupščine Slovenskega društva za medicinsko informatiko (SDMI), v leseni predavalnici Medicinske fakultete, na Zaloški 4.
Gostje okrogle mize so bili Štefanija L. Zlobec, predsednica društva Spominčica, Tanja Španić, predsednica združenja EuropaDonna
in Luka Šolmajer, predstavnik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo. Okroglo mizo je moderiral Gregor Cuzak, ECHAlliance, pri pripravi prispevka sta sodelovali še Helena Ulčar Šumčič iz Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije in Živa Rant iz NIJZ.
Sogovorniki so najprej predstavili delo svojih organizacij, nato pa smo se pogovorili o različnih vidikih, ki jih v njihovo delo, zlasti pa za njihove člane prinaša sodobna tehnologija. Strinjali smo se, da je za uveljavitev tehnoloških inovacij potrebno vključiti vse deležnike v zdravstvu, poleg pacientov, tudi zdravnike, zdravstvene ustanove, zavarovalnico in ostale. Pri vključevanju inovacij je potrebno zagotoviti, da so le te uporabnikom prijazne, da jih je mogoče vmestiti v obstoječi tehnološki, pravni in organizacijski okvir, ter da so strokovno potrjene in hkrati vnašajo višjo kakovost zdravljenja in so tudi bolj učinkovite.
Končno so sogovorniki sklenili, da je za večino inovacij potrebno povezovanje in sodelovanje. V tej luči so tudi dogodki, kakršna je pričujoča okrogla miza, koristni za širjenje zavedanja o prednostih, ki jih lahko za paciente zagotovi medicinska informatika.
Gregor Cuzak
Skip to content