Delavnica HL7 Slovenija – Standardi v zdravstvu

HL7 Slovenija, ki deluje kot sekcija v okviru SDMI, je 12. in 13. junija pripravila delavnico Standardi v zdravstvu. Delavnica je potekala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani (ULMF).

Na delavnici so bili predstavljeni izbrani standardi HL7, predvsem s stališča uporabe v slovenskem sistemu zdravstvenega varstva. Delavnica je bila namenjena tako vodstvenim delavcem (predvsem prvi dan) kot odgovornim osebam na področju zdravstveno informacijskih rešitev, njihovim uporabnikom in načrtovalcem (oba dneva).

Delavnica je bila prva iz sklopa izobraževanj o standardih HL7. Vsebina je bila pripravljena glede na aktualne potrebe medicinske informatike v slovenskem prostoru na podlagi razpoložljivih tujih HL7 izobraževanj dosegljivih preko spleta (sinhroni ali asinhroni tečaji na daljavo predvsem s strani HL7 International). V ta namen sta se izobrazila dva člana SDMI iz podjetja SRC Infonet, ki sta tudi vodila izobraževanje HL7. To sta bila Peter Benedik in Nataša Planinc.

Izobraževanje je potekalo v sodobni računalniški učilnici ULMF, ki jo je brezplačno priskrbel IBMI. Ekipa IBMI je tudi poskrbela za pripravo tečaja v spletni učilnici za vseživljenjsko učenje Lifelong (https://lifelong.mf.uni-lj.si/), ki jo sami upravljajo in omogoča enostavno in varno upravljanje z gradivi, aktivnostmi in tečajniki dogodkov učenja na daljavo. V Spletni učilnici Lifelong so bila na voljo vsa gradiva, komunikacijska orodja za obveščanje udeležencev ter anketa o zadovoljstvu.

Delavnice se je udeležilo 21 udeležencev iz 11 podjetij. Izobraževanje je potekalo v sproščenem vzdušju, tudi z nekaj praktičnega dela uporabe HL7 standardov. Ta delavnica je bila uvodna, bolj praktično orientirane delavnice so načrtovane za prihodnost.

Udeleženci so po končani delavnici izpolnili anketo, iz katere je razvidno, da so jim bile najbolj všeč teme kot so praktični del HL7 CDA in FIHR, primeri HL7v2 (MIRTH), HL7v2, visokonivojske razlage interoperabilnosti, FHIR in praktični primeri uporabe HL7.

 

Brane Leskošek, Marjana Pikec

Skip to content